Иако су некада њоме хранили животиње, тиква, бундева или буча – како је називају, усељавала се најприје на сиромашне трпезе, а данас, због нутритивног богатства, дио је свакодневне исхране и и гастрономске понуде најлуксузнијух ресторана. Помиње се у бројним књижевним дјелима, често је мотив у умјетничком стваралаштву, посвећују јој се читави фестивали, а постоје записи да су стари Египћани од ње израђивали посуђе. Такође, од њених сушених дијелова у неким културама су се израђивали теписи, поштују је Индијанци као посљедњу храну са којом се напушта овај свијет, а користила се и за уклањање пјега, те као лијек код уједа змије. На свијету их постоји око 800 врста, најтежа је узгојена у Швајцарској и тежила је чак 1054 кг. У октобру њеном величанству тикви радује се и Источно Сарајево, али и наши средњошколци који, заједно са својим професорима. традиционално декоришу штанд и своје производе могу да представе и понуде свим посјетиоцима на Данима тикве. Укусна и лијепо декорисана јела од тикве данас су нашим суграђанима представили чланови секције „Креативни кутак“ у коју су укључени ученици I8, II2, III1, III2 и II5 одјељења заједно са својим професорицама Јеленом Кењић и Милицом Јолић, уз подршку професорице Жељке Видић и секције „Слатки залогај“. Наш штанд је био посјећен, у јелима су уживали наши суграђани свих старосних доби, а, поред укусне слатке и слане хране од тикве, пажњу малишана и оних нешто старијих привлачила је наша клупа за фотографисање. Како кажу ученици и професори, све производе са штанда су продали и зарадили 256 КМ.
Више фотографија погледајте на линку.